ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Autistinen kommunikaatio sopii myös kuuroille

Autistismin kommunikaatio-ongelmien taustalla on niin sanottu kasvojen tai kehon kieli, jota on vaikea tulkita saman aikaisesti, kun henkilö keskittyy puheen kuulemiseen. Tämä rajoittaa kovasti ymmärtämistä, viesti jää vajaaksi ja tulkinta "kirjaimelliseksi".

Autismikirjon henkilö ei opi helposti sanojen monnimerkityksellisyyttä. Sanojen monnimerkityksellisyys opitaan hitaasti. Kommunikaatiossa tulee väärinkäsityksiä, kun toinen ottaa asiat kirjaimellisesti. Autismikirjon lapsesta saattaa tulla tahtomattaan pelle, kun hän kääntää kirjaimellisen tulkintansa vitsiksi salatakseen "tyhmyytensä". Koulussa opettajat pitivät tätä outona käytöksenä. Autismikirjon ihmisten vitsit, kuten fingerpori perustuu sanojen väärin tulkintaan. Heidän huumorintajua pidetään usein erikoisena.

Kun ymmärtää kirjaimellisesti jonkin asian, ja muut ihmettelee tulkintaa, selitys on: "Se oli pikku vitsi vain". Kuurojen opetuksessa ja kieliasia tulee monella tasolla esille. Monet opettajat luopuvat helpostimahdottomalta vaativasta tehtävästä.

Monet menetelmät, jotka tukevat autismikirjon ihmistä voivat auttaa myös kuuroja. Pitää antaa aikaa ja työskennellä muilla kanavilla kuin kuulo. Kommunikaatio toimii kun jaksaa olla kärsivällinen.

Lähetä kommentti