ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 13. joulukuuta 2014

Väärin ymmärretty autismi

Autismi on edelleen eräs väärin ymmärretyimpiä ongelmia. Sen näkee tämänkin palstan kysymyksistä ja keskusteluista. 

Ikävä kyllä lääkärikunnan asenteissa on vielä paljon korjattavaa. Monissa tapauksissa potilaan ja hänen sukulaistensa ääntä ei kuunnella ja lopputulos on monissa perheissä kärimysnäytelmä, jolla ei näytä olevan loppua.

Eräs lääkäri sanoi Asperger-potilaalle, joka valitti lääkityksen heikentäneen vointia. "Olette sairautenne paras asiantuntija". Tämä asenne rohkaisi potilasta, ja tämä uskalsi sanoa lääkärille: "Kun vahigossa jätin pillerin väliin oloni parantui". Lääkäri totesi, että autismiin, johon Aspergerkin kuuluu ei ole lääkitystä. Niimpä lääkäri heti vähensi lääkitystä - positiivisin seurauksin. Tarpeeton lääkitys poistettiin vähitellen kokonaan.

Harvoin lääkärillä on sama kokemus sairaudesta, kuin potilaalla. Mutta liian usein lääkäri teeskentelee "parasta asiantuntemusta" luodakseen itsestään luotettavan kuvan asiakkaalleen. Potilaan käsitys lääkäristä muodostuu kuitenkin käytännön kokemuksen perusteella.

Fiksut lääkärit kuuntelevat potilasta. Potilas on ensisijainen tietolähde. Potilaan tietämys sairauksista on kasvanut internetin ansiosta.


 Katso myös
 Asiantunteva potilas
Lähetä kommentti