ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 26. elokuuta 2014

D-vitamiini, antibiootit ja vanhempien ikä autismissa

D-vitamiinin puutosta on epäilty kun monilla pohjoismaihin ja Kanadaan muuttaneilla afrikkalaisilla lapsilla on todettu autismia enemmän muuhun väestöön verrattuna. Nyt tutkitaan myös antibioottien ja vanhempien iän vaikutusta.

Autismin kirjon oireita esiintyy noin 1% suomalaisista. Lapsuuden autismia, joka todetaan yleensä jo ensimmäisinä ikävuosina on noin kahdella tuhannesta. 20 vuoden aikana autismi-diagnoosit ovat kaksinkertaistuneet.

Autismi on yleistynyt niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. 2000-luvun taitteessa syntyneillä suomalaislapsilla on kaksi kertaa enemmän autismia kuin kymmenen vuotta nuoremmilla. Syitä autismiin tai sen yleistymiseen ei ole löydetty. Yhtenä syynä saattaa olla diagnosoinnin parantuminen.

Uusi kansainvälinen tutkimus, jossa myös Suomi on mukana, selvittää D-vitamiinin, antibioottien ja vanhempien iän vaikutuksia autismin syntyyn. Ennen vakaviin infektioihin sairastuneet lapset menehtyivät.

Tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että Suomesta mukana ovat vuonna 1980 syntyneet. Tutkimusta tehdään biopankkien ja terveysrekisterien tietojen avulla. Viisi vuotta kestävän tutkimuksen ensimmäiset raportit julkaistaan tämän vuoden lopulla.

Kuntoutustukea hakee 10-15 prosenttia, mutta sitä myönnetään vain harvoille. Autismiasiantuntija Heta Pukki toteaa Savon Sanomien haastattelussa, että elämä on helpompaa, kun ei yritä tehdä vääriä asioita.Aiheesta kirjoittaa:
Saija Kauhanen Savon Sanomat 15.7.2014
https://blogi.thl.fi/blogi/-/blogs/autismin-yleistyminen-voi-johtua-monesta-syysta
Lähetä kommentti