ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 17. heinäkuuta 2014

Konenäkö tunnistaa ilmeitä

Ihmiskasvojen koneellista tunnistamista on tutkittu jo yli 30 vuoden ajan. Ihmisen tunnetiloja tunnistavia sovellusksia on kehitetty mm. autismin kirjon viestinnän tarpeisiin. Ensimmäiset ilmeitä tunnistavat sovellutukset on kohta autismin kirjon ihmisten käytettävissä.

Maailmalla on luotu ja luodaan parhaillaan järjestelmiä, jotka kykenevät tunnistamaan paitsi ihmisten kasvoja myös niiden ilmeitä. Tunnistustaito on tällä hetkellä yksi konenäön kehitystyön kuumimpia alueita.

Oulun yliopiston ja Kiinan tiedeakatemian käynnissä olevassa yhteisessä tutkimuksessa luodaan teknologiaa, jolla ihmisen ilmeitä voidaan tunnistaa automaattisesti videokuvista. Tunnetilan automaattisesta monitoroinnista ja analyysistä on hyötyä esimerkiksi terveydenhuollossa, jossa sen innovaatiot voivat auttaa lääkäreitä ja hoitajia työssään.

Konenäön entinen ylivoimainen este kasvojen tunnistukselle, pimeys, on oululaisten tutkimuksessa voitettu infrapunakameralla. Kasvojen lisäksi konenäkö tunnistaa jo niiden perusilmeitä luotettavasti. Oulun tutkimusryhmää johtavan professori Matti Pietikäisen mukaan toiveissa on saada tulevaisuudessa käyttöön ihminen-kone- käyttöliittymiä, joissa ihminen kykenee keskustelemaan koneen kanssa kuten toisen ihmisen kanssa. "Enkä usko itselleni tulevan stressiä tällaisista älykkäistä käyttöliittymistä vaan päin vastoin, ne voivat vähentää stressiä", Pietikäinen sanoo.

Koneellista kasvojentunnistusta voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi biometrisessä tunnistamisessa, televiestinnässä, psykologisessa tutkimuksessa ja kehittyneissä ihminen-kone -liittymissä. Ihmisen tunnetiloja tunnistavia sovellusksia on kehitetty mm. autismin kirjon viestinnän tarpeisiin.


Aiheesta lisää:
Digital Summit: First Emotion-Reading Apps for Kids with Autism  
Koneelle puhutaan kuin ihmiselle

Ei kommentteja: