ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Synnytyksen käynnistyksellä yhteys autismiriskiin

Synnytyksen käynnistäminen tai kohdun supistusten keinotekoinen voimistaminen synnytyksen aikana voi lisätä lapsen riskiä sairastua autismiin.

Löydön tehneet Duken yliopiston tutkijat eivät kuitenkaan halua puhua syy-seuraussuhteesta. Syy voi yhtä hyvin olla kohdunsisäisissä tekijöissä, joiden vuoksi synnytys joudutaan käynnistämään tai joiden vuoksi kohdun supisteluja joudutaan voimistamaan.

Tutkimusta johtanut professori Simon Gregory korostaa, että löytöön liittyy epävarmuuksia, joten autismiriski ei ole syy kieltäytyä näistä toimenpiteistä, etenkin kun niitä tehdään äidin tai sikiön terveyden varmistamiseksi.

Tutkijoiden aineistossa oli yli 600 000 lasta, joista 5 500:lla oli autismi. Lasten syntymätietojen tilastollinen analyysi osoitti, että synnytyksen käynnistäminen lisäsi autismin riskiä 13 prosenttia, synnytyksen voimistaminen 16 prosenttia, ja jos molempia käytettiin samassa synnytyksessä, autismin riski lisääntyi 27 prosenttia.

Yhteys oli kaikista voimakkain poikalapsilla, joilla synnytyksen käynnistäminen ja voimistaminen yhdessä lisäsivät autismin riskiä 35 prosenttia.Tutkimuksen julkaisi JAMA Pediatrics.
HS 13.8.2013 Synnytyksen käynnistyksellä yhteys autismiriskiin

Vanhempain ikä riskitekijänä  
Lähetä kommentti