ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Mikä on oksitosiinihormonin osuus autismissa?

Viimeaikaisessa tutkimuksessa on todettu, että synnytyksen käynnistämisellä on yhteys autismin riskiin. Selvittämättä on kuitenkin on synnytyksen käynnistämisessä ja supistusten vomistamiseen käytetyn oksitosiinihormonin osuus autismiin.

Oksitosiini aiheuttaa synnytyksenaikaiset supistukset, mutta se on myös ihmisen sosiaalisuushormoni, jota erittyy kosketuksesta, halailusta ja pussailusta sekä seksin aikana. Koska autismissa ihmisen sosiaalinen kehitys jää vajavaiseksi, oksitosiinin yhteyttä autismiin on selvitetty lukemattomissa tutkimuksissa, mutta ne eivät ole tuottaneet yksiselitteistä vastausta oksitosiinin ja autismin yhteydestä.

Jos tuore löytö pitää paikkansa, se herättää kysymyksen siitä, voisiko ylimääräinen oksitosiini ohjata aivojen kehitystä tavalla, joka altistaa autismille. Tähänkään tuskin saadaan yksiselitteistä vastausta, sillä suurin osa lapsista, joiden synnytys on käynnistetty tai jota on voimistettu, eivät sairastu autismiin.

Tutkimuksen julkaisi JAMA Pediatrics.
HS 13.8.2013 Synnytyksen käynnistyksellä yhteys autismiriskiin


Vanhempain ikä riskitekijänä

2 kommenttia:

Ilon Päivä kirjoitti...

Onpa kiinnostava blogi! Jään seuraamaan.

niruus no atslapsa kirjoitti...

Assijorinat−blogin kirjoittajalla ei näytä olevan juuri mitään omaa sanottavaa, vaan blogin sisältö on pääsin pelkkää suoraa kopiota jonkun muun kirjoittamasta. Lisäksi blogin ulkoasu on sellainen, että lukijalle helposti syntyy vaikutelma, kuin teksti olisi blogin pitäjän oma tuotosta. Vasta jostakin lopuksi annetusta linkistä kierosti selviää, että kysymys olikin kopiosta.