ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 5. toukokuuta 2014

Mielenterveyden geneettiset tautiluokitukset

USA:n kansallisen mielenterveysviraston johtaja Insel on todennut, että hän haluaa täydellisen muutoksen diagnooseihin. Tulevaisuudessa niiden tulee perustua oireiden sijasta tieteeselliselle tutkimukselle. 

Toisin kuin määritelmämme sydäntaudista, lymfoomasta tai AIDS´ista, ovat DSM:n diagnoosit  perustuneet valintaan kliinisten oireiden joukosta, joihin ei ole minkäänlaista objektiivista diagnosointijärjestelmää. Muussa lääketieteessä tämä vastaisi sellaisten diagnosointimenetelmien luomista, jotka perustuvat rintakivun luonteeseen tai kuumeen laatuun.

Insel toteaa, että muualla lääketieteessä oireisiin perustuvat diagnoosit  ovat olleet kiellettyjä jo viimeisten 50 vuoden ajan, koska oireen mukainen hoito ei sinänsä johda sairauden parantamiseen. Mielen sairaudet ovat Inselin näkemyksen mukaan biologisisia häiriötiloja, jotka näkyy ulospäin käsityskyvyn, tunteitten ja käyttäytymisen erityisinä ongelmina.

Uuden mielenterveyden diagnoosimenetelmän kehittäminen vie Inselin mukaan ainakin vuosikymmenen, mutta hän näkee tämän ensimmäisenä askeleena "täsmälääketieteen"  toteutumisesta myös mielenterveysdiagnoosien osalta, samankaltaiseksi kuin esimerkiksi syövävässä.

New Scientist 3.5.2013Lähetä kommentti