ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 6. toukokuuta 2014

Mielisairauden syyn poistaminen

Kun poistetaan sairauden syy oireiden mukaiseen hoitoon ei ole tarvetta.  Oireiden mukaista tautiluokitusta ei voida pitää parhaana menetelmänä. Tulevaisuudessa on tarkoitus luopua kokonaan mielenterveysoireiden DSM-käsikirjasta.

US National Institute of Mental Health johtajan Thomas Inselin ehdotus siirtymisestä geneettiseen diagnoosiin merkitsee mahdollisesti pelin muutosta, mutta sillä pitää olla tieteellinen pohja toteaa Simon Wessely (Institute of Psychiatry at King's College London). Tämä on pikemmikin tulevaisuutta kuin nykyisyyttä, mutta kaikki, mikä parantaa ymmärrystä tautien synnystä ja sairauksien perinnöllisyydestä, merkitsee edistystä."

Michael Owen (University of Cardiff´) mukaan tutkimuksen täytyy murtatua ulos nykyisten diagnosointiluokitusten kahleista, mutta hänen mulkaansa on liian aikaista poistaa käytetyt mielenterveyden luokittelut.

Nämä ovat todella monimutkaisia sairauksia, toteaa Owen.  Neurotieteen ymmärtäminen tarpeeksi syvällisesti ja yksityiskohtaisesti, jotta uusi diagnosointimenetelmä voidaan rakentaaa tulee viemään kauan aikaa. Sillä välin kliinikoiden pitää edelleen tehdä työtään.

David Clark (University of Oxford) on hyvillään suunnitelmista kehittää poikkitieteellistä diagnosointia.  Tuntuu siltä, että potilas kuitenkin hyötyy toistaiseksi kaikesta tästä aika vähän.

New Scientist-lehden haastattelemat psykiatrit kannattavat laajalti ajatusta sairauden syyn mukaisesta diagnoosista. Kestää kuitenkin kauan, ennenkuin geneettinen diagnosointi toteutuu. Siihen asti diagnoosit ja hoidot perustuvat nykyiseen oireen mukaiseen diagnoosiin.

Lähetä kommentti