ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Lääketeollisuus mullistaa tautiluokituksia

Tautiluokitusten kehittäjät ovat sotkeutunut riitoihin niin kauan, kun tautiluokitukset ovat olleet käytössä. Lääketeollisuus  itseasiassa synnyttänyt uusia vaivoja, joilla ei ole lääketieteellisistä pohjaa.

Lääketeollisuus on kehittänyt uusia lääkkeitä. Jos ne eivät ole sopineet siihin mihin ne on alunperin suunniteltu, on etsitty niiden tehoa sivuvaikututkista. Kuukuluisin näin syntyneistä lääkkeistä on Viagra, joka oli alunperin suunniteltu sydänlääkkeeksi, muttei sopinut alkuperäiseen tarkoitukseen. Nyt sillä tahkotaan miljoonavoitot.

Myös tehokkaimmat psyykenlääkkeet on syntyneet kokeilun tuloksena. Uusimmat lääkkeet suunnitellaankin valmistamalla ensi yhdiste, jota sitten kokeillaan erilaisiin vaivoihin. Näin on myös syntynyt uusia tautiluokituksia, kuten hyperkolestromia, joka ei ole koskaan ollut mikään tauti, vaan perinnöllinenominaisuus.

Kokeilemalla kemikaalien vaikutuksia erilaisiin vaivoihin, on lääketeollisuus synnyttänyt uusia tauteja ja uusia markkinoita lääkkeilleen. Normaalien ominaisuuksien muuttaminen sairauksiksi on johtanut ylidiagnosointeihin, esimerkkinä kaksisuuntainen mielialahäiriö ja ADHD.

New Scientist 3.5.2013Lähetä kommentti