ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Kasvosokeus

Tuntuu oudolta kun kohtaa vastaantulijan, joka tulee jopa keskustelmaan kanssasi, mutta et millään tunnista hänen kasvojaan. 

Joudut keskustelun yhteyksistä miettimään, missä olet aiemmin kohdannut tämän henkilön. Saattaa olla että olet jopa tehnyt työtä hänen kanssaan tai tavannut opinnoissa.

Joskus läheisetkin saattaa olla vaikea tunnistaa. Voi olla että tunnistat lapsesi tarhasta vain heidän pukeutumisesensa perusteella ja kutsut heitä toisen sisaren nimellä, vaikkeivat he olisi edes identtisiä kaksosia.

Monilla autismin kirjon ihmisillä on usein kasvosokeutta. Tähän liittyy myös ilmeittenhallinnan ja tulkinnan vaikeus. Niimpä autismin kuntoutukseen kuuluu osana vuorovaikutustaitojen koulutusta kuuluu omien ilmeitten hallinta ja vastapuolen ilmeiden tunnistaminen viestinnässä.


Kasvosokeus on kaksisuuntaista. Autismin kirjon ihminen ei tunnista vastaantulijan tunnetilaa. Myöskään vastaantulija ei tunnista ilmeettömän autistisen ihmisen tunnetilaa. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kasvosokeudesta saattaa seurata vaikeuksia. Ihmiset ihmettelevät, jos et tunnista heitä. Varmuuden vuoksi pitää tervehtiä kaikkia vastaantulijoita.

Omien lapsien tunnistaminen tarhan pihassa saattaa myös tuottaa vaikeuksia, jos heillä päällään vaikkapa huomioliivit, etkä erota heitä vaatteista.