ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Geenitieto: aivojen toiminnan erilaisuus kuuluu inhimillisten ominaisuuksien kirjoon

Sokeritaudista on tulossa niin yleinen, että se voi joskus kuulua ihmisen normaaleihin ominaisuuksiin, arvioi Lundin yliopiston professoori Leif Groop (Diabeteksestä voi tulla normaali ominaisuus HS 21.3.2014).

Professori Aarno Palotie toteaa samassa lehdessä, että monen mielenterveyden häiriön pohjalla on  perimän ja ympäristön yhteisvaikutus (Perimä vaikuttaa myös mielenterveyden häiriöihin HS 21.3.2014 )

Aivot eivät ole poikkeus siitä, miten aikuisiän jatkuvat sairaudet syntyvät”. Perimä, liikunta, ruoka ja muut elintavat vaikuttavat. Palotien tutkimukset osoittavat, että aivosairauksilla on yhteisiä biologisia ominaisuuksia.

Dna-pätkä puuttui 12 prosentilla Palotien tutkittavista. Se näkyi yksilöiden elämässä mm. luokalle jäämisinä, alhaisena älykkyysosamääränä, huonona suoriutumisena kuulotesteissä.

Geenitieto on johtamassa siihen, että aivohäiriöiden luokittelu neurologisiin, mielenterveydellisiin ja kehitysvammoihin ontuu.Tulokset osoittaa, että kuntoutuksenkin tulisi muuttua.

Tämä on on oikeasti historiallinen asia. Olemme monien aivosairauksien kohdalla vuosikymmeniä jäljessä siitä tiedosta, mitä meillä on esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudesista” (HS 21.3.2014).Milloin aivojen toiminnan erilaisuus hyväksytään inhimillisen kirjon normaaliksi ominaisuudeksi.


Lähetä kommentti