ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Autismin uusi merkitys

Autismi sai uuden merkityksen vuonna 1938 kun Hans Asperger, itävaltalainen lastenlääkäri Wienin yliopistollisessa sairaalassa otti käyttöön Bleulerin termin “autistiset psykopaatit” lasten psykologiaa käsittelevässä tutkimusraportissaan. Vuonna 1940 hänen maanmiehensä lasten psykiatri Leo Kanner käytti “autismia” kuvatakseen samaa tilaa.

Autismin kuvasi ehkä ensimmäisen kerran ranskalainen lääkäri Jean-Marc-Gaspard Itard raportissaan Aveyronin villi poika “Rapport et memoires sur le Sauvage de l’Aveyron “ . Itard kuvasi vuonna 1828 autismia “älyllisenä mutismina” erottaen sen kuitenkin kehitysvammaisuudesta.

Itard yritti kuntouttaa “villiintyneen” lapsen, Aveyronin villipojan. Hän yritti raportissaan kuvata ja selvittää “älylliseen mutismiin” syitä. Se perustui havaintoihin, joita Itard oli tehnyt 28 vuoden aikana Institut des Sourd-Muetsissa Pariisissa (Carrey 1995.)


Itard näki, että autistinen psykopatia ei ole lapsen syytä, mutta hänen kokemuksensa vahvisti teoriaa, jonka mukaan autismi johtuu lapsen kaltoin kohtelusta.

Lähetä kommentti