ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Hans Aspergerin syntymäpäivä

“Olemme varmoja, että autistisisilla ihmisillä on oma paikkansa yhteiskunnassa. He suorittavat tehtävänsä ehkä paremmin kuin kukaan muu pystyisi, ja nyt me puhumme niistä lapsista, joilla oli suurimmat vaikeudet ja aiheuttivat ennen näkemätöntä huolta kasvattajilleen.”


Hans Asperger syntyi helmikuun 18 1906. Hän oli lastenlääkäri ja tukija, joka kirjoitti yli 300 julkaisua. Useimmat niistä käsittelee lasten ja nuorten autismia. Hän kuvasi hoidokeillaan Aspergerin oireyhtymän piirteet vuonna 1944. Lorna Wing alkoi kutsua näitä Autismin kirjon piirteitä Aspergerin syndroomaksi.

Vaikka Aspergerin oireyhtymä on katoamassa diagnooseista, mikään ei estä viettämästä hänen syntymäpäiväänsä.

Helmikuun 18 on julistettu kansainväliseksi Asperger-tietoisuuden päiväksi. Mitä se mahtaa sitten merkitäkkään eri ihmisille. Aiemmin monet lapset, nuoret ja omituisesti käyttäytyvät aikuiset leimattiin hulluiksi tai skitsofreenikoiksi. Hans Aspergerin huomasi, että kaikki hulluus ei ole sitä miltä se näyttää. Kysymys on vuorovaikutukseta. Jos ihmistä ei ymmärretä, hän voi mennä äärimmäisyyksiin yrittäessään saada viestinsä perille.

Hans Asperger uskoi, että autistinenkin ihminen muuttuu ja kehittyy, kun vain häntä kuunellaan ja uskotaan hänen mahdollisuuksiinsa.

Kuva: http://autismus-kultur.de/wp-content/uploads/2006/06/asperger-syndrom.jpg


 
Lähetä kommentti