ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 8. helmikuuta 2013

Kritiikkiä diagnosista kriteereistä

Euroopassa lääketieteellisten diagnoosien pohjana on kansainvälinen ICD-10 tautiluokitus. Psykiatrisissa diagnooseissa käytetään kuitenkin useimmin yhdysvaltalaista DSM-IV tautiluokitusta, samat diagnoosit löytyvät myös ICD-10:stä. Keväällä ilmestyy uusi DSM-V -tautiluokitus, josta on poistettu Asperger ja jäljellä on autismin kirjon oireyhtymät.

Nykyistäkin DSM-IV luokitusta on arvosteltu autismin diagnosoinnissa. Ihmetystä herättää, miksi autismi ylipäätään on psykiatrisessa diagnoosikäsikirjassa. DSM tautiluokitus ei näe neurologisia syitä psyykkisinä pidetyille oireille. Diagnoosi ohjaakin autismin kuntoutusta psykiatrian puolelle.

Psykiatrian hoitomenetelmät eivät useinkaan sovellu autistisille ihmisille, joilta puuttuu niin sanottu "mielen teoria". Psykoanalyysi perustuu symboleihin, jotka autististiselta ihmiseltä puuttuu. Kun psykiatrian työvälineenä on kieli, yhteisen kielen puuttuminen tekee keskusteluhoidosta tehottoman.

Autismin kirjon ihmisille sopii parhaiten toimintaterapia, jota he kykenevät vastaanottamaan. Se auttaa arjen hallinnassa, kuntoutumaan ja selviämään haasteista nillä osa-alueilla, joissa näillä on puutteita. Aiheesta lisää Hankala Potilas


Lähetä kommentti