ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 11. tammikuuta 2013

Johtuuko lihominen suolistobakteereista?


Johtuuko lihominen suolistobakteereista?

Päivitetty 27.12.2012

Lihavuuden syy voikin olla bakteereissa, ilmenee uudesta kiinalaisesta tutkimuksesta. Lihavan ihmisen suolistobakteerien floora poikkeaa normaalipainoisten floorasta, se tiedetään entuudestaan. Haukkuuko ravitsemustiede väärää puuta syyttäessään rasvaista ruokaa lihavuusepidemiasta?

Professori Zhao Liping työrymineen (Shanghain Jiao Tong -yliopistosta) löysi lihavien ihmisten suolistosta runsaasti enterobakteeria, joka hiirille syötettynä lihotti niitä. Verrokkihiiret, joilta siis puuttui tämä bakteeri, eivät lihoneet vaikka niille syötettiin rasvapitoista ruokaa ja niiden liikkumista rajoitettiin. 

Enterobakteeri vaikuttaa geeneihin siten, että elimistöön kertyy rasvaa eikä sitä kyetä kuluttamaan, sanoo professori Zhao (Kiinassa sukunimi tulee ennen etunimeä). Tämä on puuttuva rengas tutkimuksissa, jotka liittävät lihomisen suolistobakteereihin, hän lisää. Tutkimus julkaistiin International Society for Microbial Ecology -lehdessä. Se on herättänyt suurta huomiota maailmalla ja monet tutkijat ovat kommentoineet sitä.

Englantilainen biologian tohtori David Weinkove (Durham University) sanoo: "Jos bakteeri aiheuttaa lihavuutta, se (bakteeri) voi olla tulehdusta aiheuttava ja sen voi saada ympäristöstä tai esim. vanhemmaltaan. Lihominen ei siten johtuisikaan käyttäytymisestä". Jos näin on, niin lihavuuden ehkäisy ja hoito voivat saada aivan uuden käänteen. Silloin puheet rasvaisesta ruoasta voidaan unohtaa. Ihmisen suolistossa on 200–300 erilaista bakteerikantaa, ja niiden yhteispaino on yli kilon. 

Shanghain tutkijaryhmä syötti lihavalle diabeettiselle miehelle ruokaa, joka oli suunniteltu estämään enterobakteerin kasvua. Mies laihtui 30 kiloa 23 viikossa, ilman liikuntaa. Miehen kohonnut verensokeri ja verenpaine alenivat ja rasvamaksa parani. Tulos oli yllätys tutkijoillekin. Professori Zhao, joka itsekin oli ylipainoinen, laihtui 20 kiloa samalla ruokavaliolla. Se sisälsi täysjyväviljaa, perinteisiä kiinalaisia yrttejä ja imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka kaikki yhdessä muuttivat suolen pH:ta niin, että enterobakteerin aktiivisuus estyi. "Enterobakteeri vapauttaa endotoksiineja, jotka aiheuttavat insuliiniresistenssiä ja hidastavat sokerin ottoa verestä [lihaksiin] aterioiden jälkeen. Silloin ihmisellä on nälkä ja hän syö liikaa", selittää professori Zhao. 


The Financial Times 18.12.2012
Yliopiston tiedote
Lähetä kommentti