ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 16. marraskuuta 2012

Psykoosi vai Asperger?


AS on jo 20 vuotta länsimaissa tutkittu ilmiö, jonka perinnöllinen tausta ja neurologiset piirteet tunnetaan jo varsin yksityiskohtaisesti. Se ei ole millään tavalla leimaavampi tai epämääräisempi käsite kuin esim psykoosi, skitsofrenia tai persoonallisuushäiriö. Se on itse asiassa monella tapaa
konkreettisempi ja paremmin määritelty kuin nämä.


AS:aan liittyy myös paljon positiivisia piirteitä, sen kanssa elämiseen on olemassa monenlaisia tukisysteemejä, ja lisää on kehitteillä. Lapsen koulunkäynnin ja yleisen hyvinvoinnin kannalta olisi todella vastuutonta jättää tämä mahdollisuus tutkimatta.

Tämä onkin ollut minulle mysteeri, mikä on mielenterveysdiagnoosin suhde aspergeriin. Lääkäri väittää psykoosia päädiagnoosiksi. Itse näen lapsen "ongelmat" paljolti mielikuvitusleikkeinä - ajanviettona, jottei esim. koulussa olisi niin tylsää.

Lääkäri kyllä myönsi, että neurologit saattavat "löytää aspergerin", mutta sillä ei lapsen hoitoon ole vaikutusta, sillä tämä "hoito on jo sinänsä laaja-alaisen kehityshäiriön hoitoa, johon asperger myös kuuluu".

Miksi siis tehdä uutta lasta leimaavaa diagnoosia. Minusta nykyinen hoito ei kuitenkaan ole sopivaa, sillä se aiheuttaa lapsen ahdistuneisuutta ja kiinnipitotilanteita, joita kotona ei koskaan ole. Itse toivoisin, että uusi diagnoosi johtaisi sopivampaan hoitoon.Lähetä kommentti