ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Miksi kaltoinkohdellut eivät saa rahallista korvausta?

Anteeksipyyntö tarkoittaa, että valtio tunnustaa, että on tapahtunut vääryys selittää YLE:n haastattelema Sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta.

Ainutlaatuinen anteeksipyyntö koskettaa tuhansia suomalaisia, Puuronen arvioi. Niitä, jotka ovat vielä elossa ja jotka ovat olleet näissä laitoksissa, on edelleen tuhansia, ellei kymmeniätuhansia.

Puuronen pitää valtiollista anteeksipyyntöä erittäin tarpeellisena asiana. Erityistä merkitystä sillä on niille ihmisille, jotka ovat olleet erilaisissa sijaishuollon laitoksissa ja tulleet niissä kaltoin kohdelluiksi. He ovat kokeneet asian sillä tavalla, että heidät on leimattu syyllisiksi ja he eivät ole koskaan saaneet minkäänlaista oikeutta valtion eivätkä viranomaisten taholta.

Valtio katsoo myös, että se tosiaan on ollut valtio, joka on toiminut väärin – eivät nämä ihmiset.
Ruotsissa ja Norjassa on maksettu korvauksiakin.

Minkä takia kaltoinkohdellut eivät Suomessa saa rahallista korvausta? Oma mielipiteeni on, että tällaisia korvauksia tulisi maksaa. Rahallista korvausta koulukodeissa kaltoinkohdelluille ei kuitenkaan ole tiedossa Puuronen kertoo.

"He ovat kokeneet jotain sellaista, mitä ei olisi saanut tapahtua" Hehän olivat käytännössä vapaudenriiston kohteina ja joutuivat näissä valtion laitoksissa pahoinpitelyjen ja huonon kohtelun kohteiksi. Se vaurioitti heidän mahdollisuuksiaan menestyä myöhemmin elämässä ja elää tasapainoista ja onnellista elämää, toteaa Puuronen.Vuokkiniemen koulukoti 1942. Sa-kuva.


Ei kommentteja: