ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Vajaaälyisyys ja psykoosi yhtä objektiivinen ja varma kuin syöpädiagnoosi

 Millainen lapsi on kyseessä?
– Poikamme on ollut melko tavallinen lapsi. Kehitys on ollut neuvolakriteerein normaalia. Hän oppi soittamaan viulua 4 vuotiaana, seuraamaan nuotteja 5 vuotiaana. Lukea ja laskea hän osasi jo ennen kouluikää. Leikkitovereita ovat olleet pääasiassa kolme sisarusta. Hän oppi uimaan ilman uimakoulua 5 vuotiaana.  Poika on taitava jalkapallossa ja pyöräilee mielellään. Hän keskustelee mielellään filosofisista aiheista. koulu on mennyt hyvin paitsi koulukiusaamista jota on ollut 1. ja 2. luokalla.

Miten poikanne oireilee?
– Syksyllä hän vaihtoi koulua musiikkiluokalle. Hän ei ole pystynyt täysipainoisesti käymään koulua, sillä ajoittain hän on poissaoleva. Poika oli aluksi neurologisissa tutkimuksissa.

Kuka tai mikä taho on diagnoosin asettanut?
– Hänellä ei todettu mitään laitteilla todettavaa poikkeavaa ja siirrettiin lasten psykiatrian tutkimusyksikköön. Pojan oltua sisällä tutkimuksissa ja lääkehoidossa 12 viikkoa saimme lopulta diagnoosin: lapsi on vajaaälyinen ja oire on psykoosi.

Miten te vanhemmat tilanteen näette? 
– Olemme kertakaikkiaan puulla päähän lyötyjä - vajaaälyisyys diagnoosin vuoksi. Oireiluista huolimatta poika edelleen pystyy laskemaan ikäistensä laskutehtäviä, lukee Tinttejä, Asterixeja Myyrän seikkailuja.  Kotona katsoi jopa salapoliisi "Monk"-sarjaa ja terävästi pystyi havainnoimaan
tekijöitä, joilla Monk paljasti mm. sokean naisen  syyllisyyden.

Onko pojallanne ollut tai onko parhaillaan jotain hoitoa / yrityksiä auttaa?
– Pojalle on varattu pitkäaikaispaikka lasten psykiatriselta osatolta. Pyysimma avohoitoa, mutta meille esitettiin, että se ei ole mahdollista. Sanottiin, että - meidän pitäisi olla kiitollisia, sillä lapsemme on päässyt haluttuun hoitopaikkaan satojen lapsien jonon ohi.

– Emme ole kuitenkaan varmoja onko diagnoosi oikea vaikka lääkäri sanoi sen olevan yhtä objektiivinen ja varma kuin syöpädiagnoosi.

– Emme myöskään halua nähdä lapsemme kroonistuvan pitkäaikaishoidossa. Otimme yhteyttä, koska halusimme löytää jonkun luotettavan vaihtoehtoisen hoitomenetelmän. Olisimme todella kiitollisia, jos  voisitte auttaa meitä saamaan lapsellemme asianmukaista apua.

 Terveisin - ja itsenäisyyspäivän toivotuksin!
Lähetä kommentti