ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 15. helmikuuta 2016

Isä oli pedanttinen, vetäytynyt ja vähäpuheinen mies

Oli selvää, että tilanne ei johtunut pelkästään pojan omista sisäisistä ongelmista, vaan myös äidin omista ongelmista suhteessa ulkoiseen maailmaan, näyttäen siltä että hänelläkin oli rajallinen intuitiivinen sosiaalinen ymmärrys. 

Katso seuraavaa tyypillistä piirrettä: mikä tahansa asia tulee liian raskaaksi kotona, hän yksinkertaisesti kävelee ulos perheensä parista ja matkustaa rakkaille vuorilleen. Hän viipyy siellä viikon tai pitempään jättäen perheen selviämään itse.

Pojan isä tulee tavallisesta maanviljelijäperheestä, jolla ei ole raportoitu mitään erityistä. Hän on luonut itselleen onnistuneen uran päätyen lopulta korkea-arvoiseksi virkamieheksi. Hän meni myöhään naimisiin ja oli 55-vuotias saadessan ensimmäisen lapsensa. 

Isä oli vetäytynyt ja vähäpuheinen mies, joka ei antanut paljon itsestään. Hän selvästi vihasi puhua itsestään ja mielenkiinnon kohteistaan. Hän oli erittäin tarkka ja pedanttinen sekä piti tavallista suurempaa etäisyyttä.

_____________________
Kannerin ja Eisenbergin (1955) kuvaus on jälleen uskomattoman samankaltainen: ‘Hänen äitinsä, valmistunut opistosta, näytti ensimmäisellä vierailulla sateessa ryvettyneeltä. Hänen elämänsä tuntui tyhjänpäiväiseltä. Hän oli musertunut perhenvastuun alle ja antoi kuvan alakuloisuudesta ja voimattomuudesta.
---------------------------------
*Aspergerin teoksen Lapsuuden 'autistinen psykopatia' käännös ja huomautukset saksasta englanniksi Uta Frith, teoksessa Autism and Asperger Syndrome, Cambridge University Press (1991). Vapaasti suomennettu ote tutkimustyötä varten.

Jatkuu...
Lähetä kommentti