ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 12. marraskuuta 2015

Jos ihminen ei kehity, hän jää kasviksi – mutta jopa kasvikin kehittyy :)

Tämä on edelleenkin vaikea ymmärtää, kun tiedemiehet, jotka esittivät hankittujen ominaisuuksien periytymistä (kuten Lamarck ja Lysenko) olivat teorioineen julistettu maanrakoon. Heidän maineensa palauttaminen on ollut kiven takana, vaikka he esittivät teoriansa tieteellisin ko- kein jo ennen kuin DNA:ta oli keksitty.

Nyt on todettu ja todistettu, että DNA:n osat voivat aktivoitua ja periytyä jälkeläisille aiheuttaen muun muassa autismikirjon häiriöitä. Aspergerin oireyhtymä tai autismikirjon häiriö ei merkitse lopullista tuomiota. Maailma muuttuu, niin muuttuu ihminenkin.

Kanner piti autismia pysyvänä. Mutta ihminen on autistikin. Autistinenkin voi muuttua. Häntä voidaan pitää palikkatestein mitattuna yksityiskohtiin paneutuvana idioottina kuten Temple Grandin. Kuka uskaltaa häntä, joka suunnitteli kokonaisvaltaisen eettisen teurastustavan pitää kehitysvammaisena. Jos ihminen ei kehity, hän jää kasviksi – mutta jopa kasvikin kehittyy :)


...jatkuu

Autismi- ja Aspergerliiton Ikääntyminen autismin kirjolla -projekti on koonnut yksien kansien väliin kaksikymmentäyksi pienoismuistelmaa Minun tarinani - kertomuksia autismin kirjolta, joissa kerrotaan, millaista on ollut elää Aspergerin oireyhtymän kanssa. Tarinat ovat eri ikäisten autismin kirjon ihmisten tai heidän omaistensa kirjoittamia ja kirja on kuvitettu kuvataiteilija Tuuli Aution vesiväritöillä. Kirjan voi tilata itselleen tai edustamalleen organisaatiolle.
Lähetä kommentti