ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Bakteeriston terveysvaikutukset

Koe-eläintutkimusten ja muutamien ihmisaineistoissa tehtyjen tutkimusten perusteella
on ilmeistä, että bakteeristo vaikuttaa monien tautien syntyyn tai kulkuun. Tällaisia tauteja
ja tiloja ovat lihavuus, tyypin I diabetes, metabolinen oireyhtymä ja tyypin II diabetes, Crohnin tauti, haavainen koliitti, keliakia, munuaiskivitauti, suolistosyöpä, masennus, autismi, unettomuus ja MS-tauti.


Edelleenkään emme tiedä, miten näihin tauteihin tai niiden kehittymiseen voitaisiin bakteerien avulla vaikuttaa. Ravinnolla on merkitystä bakteeriston koostumuksen kannalta. Se mitä syömme, toimii myös bakteerien ravintona ja vaikuttaa niiden aineenvaihduntaan.

Laboratoriossa hyvinkin pienet määrät tiettyä sokeriyhdistettä tai ravinnetta saavat jotkut bakteerit lisääntymään iloisesti. Kun samat aineet otetaan pois, bakteerin kasvu estyy. Tarvitaan tutkimuksia, joissa verrataan ravinnon muutosten vaikutusta bakteeriston koostumukseen.

Eniten bakteeristoon vaikuttavat bakteerilääkkeet . Yhden viikon kuurin vaikutus suolen bakteeristoon on joissain tutkimuksissa näkynyt vielä kolmen vuoden kuluttua. Lääkityksen aiheuttama tyhjiö täyttyy ulkopuolelta tulevilla, mahdollisesti jopa haitallisilla bakteereilla. Yhden kuurin jälkeen ihminen saattaa kolonisoitua hyvin pienillä määrillä eitoivottuja bakteereita.


Lähde ja aiheesta lisää:
Duodecim katsausartikkeli Bakteerilääkkeet ja suoli (PDF)
Lähetä kommentti