ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 17. helmikuuta 2015

YK:n perusoikeudet vuodelta 1971 toteutumatta

Autistien perusteettoman rajoittamisen taustalla vaikuttavat yleisesti aivan riittämättömät palvelut ja tukitoimet. Perusoikeuksien rajoittamisesta on tullut laitoksissa jatkuva käytäntö ja tapa, jota ei kyseenalaisteta.  

YK:n kehitysvammaisten oikeuksien julistus hyväksyttiin yleiskokouksessa v. 1971. Tämän mukaan kehitysvammaisen henkilön tulisi voida asua perheensä tai sijaisvanhempiensa kanssa ja osallistua erilaisiin yhteiskunnan toimintoihin aina kun se on mahdollista. Perheen, jonka kanssa hän elää pitäisi saada apua. Jos hoitolaitos käy vättämättämäksi, sen tulisi olla ympäristän ja muiden olosuhteiden puolesta mahdollisimman samanlaista kuin normaalissa elämässä. 


Suomessa vuonna 2009 oli noin 2.000 kehitysvammaista henkilöä pitkäaikaisessa hoidossa kehitysvammalaitoksessa.  Valtioneuvosto hyväksyi v. 2010 alussa periaatepäätöksen ohjelmaksi kehitysvammaisten asumisen ja siihen liittyvien palvelujen järjestämiseksi vuosina 2010 - 2015. Tavoitteena oli tuottaa laitoshoidosta muuttaville kehitysvammaisille 1.500 asuntoa ja lapsuudenkodista muuttaville aikuisille kehitysvammaisille 2.100 asuntoa.Kumpuvuori Jukka: Juridinen esiselvitys vammaispalvelulain ja kehitysvammalain yhteen sovittamisesta, Sosiaali- ja terveysministeriö, Helsinki 2004

Vammaispolitiikka Kehitysvammahuollon tietopankki
Lähetä kommentti