ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 7. helmikuuta 2015

Yhteinen pianomme

Voidaan siis nähdä vammainen ihminen potilaana, asiakkaana tai ihan vain ihmisenä, vieläpä osallistuvana ja aktiivisena ihmisenä. Ei ole epäselvää siitä, minkä näistä valitsevat tämän päivän vammaistyön ammattilaiset. Ja niin valitsee myös vammaisliike, vieläpä globaalisti. Nothing about us without us, toteaa Merja Heikkonen blogissaan.

Hienoa, että Merja on virittänyt yhteistä pianoamme niin, että kaikille koskettimille on käyttöä ja syntyy ihana yhteinen sävel. Jostakin kumman syystä me vammaiset olemme harvinaisen eripuraista joukkoa. Jos halutamme ylläpitää sitä mitä on saavutettu ja kehittää erilaisen ihmisen tasa-arvoa lainaus on osuva: "Jos näkemys todellisuudesta on yhteinen, on siitä hyvä jatkaa".

Kaikki vammaisjärjestöt yhdessä siis vaatimaan ettei ihmisen tasa-arvoa, liikkumista ja palvelujen saavutettavuutta heikennetä. Lähtökohdaksi sopii hyvin Merjan kiteyttämät viisi avainkysymystä:
  • Koulutus
  • Vuorovaikutus
  • Osaaminen
  • Ihmisoikeudet
  • Yhteiset tavoitteet
Usein unohdetaan, että vamma suodattaa kohinan. Aina se ei ole puute vaan vahvuus: "Merja hyvä, oletko huomannut, että Afrikasta tulee muuten paljon hyviä juoksijoita". Ja näkövammaisista tulee hyviä pianonvirittäjiä. Yhteisestä sävelestä me kaikki ihmiset voimme nauttia.



Merja Heikkonen: Muu­tos edel­lyt­tää jaet­tua nä­ke­mys­tä to­del­li­suu­des­ta. Blogi 12.1.2015

Ei kommentteja: