ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

lauantai 14. helmikuuta 2015

Spekulointi Putinin Asperger-oireyhtymästä infosotaa

Sanomalehti USA Today julkaisi 4. helmikuuta artikkelin, jonka mukaan Yhdysvaltojen puolustusministeriön ajatushautomon raportissa epäillään presidentti Vladimir Putinilla olevan Aspergerin oireyhtymä. Asiasta kirjoitti Suomessa muun muassa Helsingin Sanomat.

HS:n ja muiden lehtien kirjoituksista sai mielikuvan, että Aspergerin oireyhtymä voitaisiin diagnosoida pelkkään videointeihin perustuvan ulkoisen käyttäytymisen ja toisaalta aivokuvantamisen perusteella. Väitteet eivät pidä paikkaansa.

Diagnosointi perustuu oireyhtymään perehtyneen psykiatrin tai neurologin tekemiin laajoihin haastatteluihin, joissa käydään kattavasti läpi tutkittavan elämänkaarta. Lisäksi diagnoosin tukena käytetään yleensä neuropsykologisia testejä ja tietoja neuvolasta, koulusta ja läheisiltä.

Uutisointi Putinin mahdollisesta oireyhtymästä on ymmärrettävissä lähinnä osaksi suurvaltojen käymää informaatiosotaa. On harmillista, että suomalaisetkin tiedotusvälineet lähtivät tähän mukaan.

Yhdysvaltojen ja Venäjän välisessä sanan säilien kalistelussa uhriksi näyttää jäävän tällä kertaa elämässään usein muutenkin monenlaista kiusaamista ja syrjäyttämistä kokenut ihmisryhmä, johon on helppo peilata haitallisia ennakkoluuloja.

Jan-Mikael Fredriksson
puheenjohtaja
Valtakunnallinen vammaisneuvostoLähetä kommentti