ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 9. syyskuuta 2014

Yksinkertaiset sankarit

…Jopa yksinkertaisuus – joka suomalaisittain tuntuu viihtyvän aina parhaiten Hölmölän tyyppisessä naapurikylässä – on nostettu kansainväliseksi ideaaliksi, kun siihen liittyy jalo uhrautuvaisuus ja sankarillinen mieli. 

Uskonnolliselle herätystyölle taas yksinkertaiset ovat suorastaan elinehto, sillä he ovat autuaita ja tulevat perimään maan. Jalon yksinkertaisen sankarin esikuva on ollut sukupolvesta toiseen kansallismytologiaamme kuuluva Sven Dufva.

Runebergilla oli silmää ja tajua pistää malliurhojensa joukkoon tämä realistinenkin soturi. Yhdeksän lapsen perheen nuorimmalle Svenille – fennomaanisesti katsoen siis ”hurrille” – ei ollut älyä ”kuin hiukka ripponut”. Työn tekoa eikä iloa älyn vähyys suinkaan haitannut, vaikka menikin ”päin mäntyyn kaikki vaan”.

…Sven Dufvasta – ehkä myös Kullervo Kalevan pojasta – alkaa suomalaisen kylähulluden kirjoihin vienti, osittain jopa hulluuden ylistys.Hannes Sihvo (1990) Hullu kirjoissa
Julkaistu kirjassa Hullun kirjoissa. Näkökulmia suomalaiseen kylähulluuteen. Toimittaneet Pekka Laaksonen, Ulla Piela ja Pirkko Lahti. SKS, Helsinki 1990
Lähetä kommentti