ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

torstai 7. elokuuta 2014

Euroopan Mari

Mari Nevalainen oli ison maatalon tytär Nurmeksesta, mutta yksinkertainen ja eli siksi kunnalliskodilla. 

Kerran kauppalan sähköpylväisiin ilmestyi lappuja joihin oli kirjoitettu: ”Minä Mari Nevalainen olen tänään muuttanut nimeni Mari Euroopaksi”. Ehkä joku koiranleuka oli toiminut kirjurina? Tuskin Mari kirjoittaa osasi. Eurooppa -nimi oli syntynyt siten, että Nevalainen väännettiin Nevskiksi ja siitä yhä suurellisempaan suuntaan Euroopaksi.

Mari kävi usein viinakaupassa. Mennessään sinne, hän veti perässään isoa puukelkkaa, joka oli täynnä tyhjijä konjakkipulloja. En nähnyt hänen palaavan, joten en nähnyt miten paljon hänellä oli täysiä pulloja palatessaan. Konjakki oli ilmeisesti hänen lempijuomansa.

Mari ansaitsi rahaakin. ”Pojanriähkät” kulkivat hänen perässään sanoen:
– Pitää tanssii Martin Vappua!
Mari esitti silloin jonkinlaisen jenkan tapaisen tanssin, jota säesti itse laulaen Martin Vappua. Se alkoi: ”Martin vappu se nätti tyttö…” Jatkoa en muista.

Marilla oli myös toinen ohjelmanumero, hän pelasi iukutammaa, eli konttasi kadulla ja heitti jalkaansa kuin potkiva hevonen. Tansseista ja iukutammasta hänelle maksettiin 25 tai 50 penniä kerta, ja hänellä oli melkoinen omaisuus kuollessaan.

Mari käveli usein vaaleassa, miltei valkoisessa puvussa ja vaaleanharmaassa villatakissa ja sanoi olevansa Kristuksen morsiain.

Mari Eurooppa osti jo eläessään itselleen hautapaikan, arkun ja jopa hautaseppeleen. Seppeleeseen hän tekstautti sanat: ”Tässä lepää Mari Nevalainen. Ihmisiltä” Mari Eurooppa kuoli 1926.
Euroopan Mari, Nurmes. Hullun kirjoissa. Näkökulmia suomalaiseen kylähulluuteen. Toimittaneet Pekka Laaksonen, Ulla Piela ja Pirkko Lahti. SKS, Helsinki 1990
Lähetä kommentti