ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Asperger identifioijana ja identiteettinä

Aspregerin toi kansainväliseen tautiluokitukseen alunperin brittiläinen psykiatri Lorna Wing, jolla on autistinen lapsi. 

Kun DSM tautiluokitusta uudistettiin, psykiatrit toivat esille, että tautiluokitus oli mennyt metsään, koska monet olivat hankkineet aspergerin syndrooman diagnoosin luettuaan ensin tautiluokituksesta sen kriteerit. 

Uudessa tautiluokituksessa tästä haluttiin nyt päästä eroon. Asiassa näytetään nyt onnistuvan, sillä ongelmistaan huolimatta aspergerit eivät koe itseään kehitysvammaisiksi. Tämä merkitsee myös sitä, että yhteiskunnan tuki aspergereille loppuu. 

Myös Aspergerin merkitys yksilön identifioijana loppuu. Mutta onko sillä identiteettinä enää tarvetta? Jos on, niin kuinka aspergerin identiteetti nyt hankitaan, kun se puutuu tautiluokituksesta? 














Mikään ei estä omaksumasta autistista identiteettiä, mikäli se tyydyttää ja antaa selityksen sosiaalisille ongelmillesi. Nyt voit lopultakin kertoa, miksi olet errilainen ihminen.

1 kommentti:

Demarissa kirjoitti...

Diagnoosi kaikille

Viime aikoina ovat maassamme yleistyneet käyttäytymiseen perustuvat diagnoosit kuten adhd ja vastaavat. Aikoinaan kun tämäkin diagnoosi tuli maahamme huomattiin, että oikeastaan kaikki miehet sopivat kategoriaan adhd, sählää vaan, tai autismi, ei puhu, ei pukahda, eikä tunteitakaan ole. Useasti monia diagnooseja onkin käytetty lyömäaseena. On helppoa sanoa henkilöstä, jonka käyttäytymisestä ei pidä, että hänhän on ihan .. Toisin on vaikea todistaa, koska useinhan on diagnoosissa kyse niin lievistä häiriöistä tai niin olemattomasta käyttäytymisen erilaisuudesta, ettei sitä voi todistaa suuntaan tai toiseen, ei ainakaan kliinisesti.