ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

maanantai 17. maaliskuuta 2014

Autistinen katse

Autistista ihmistä pidetään outona ja epäluotettavana, koska hän ei katso silmiin, kun puhuu tai kohtaa uuden ihmisen.

Autismin kirjon ihmiset kertovat, kuinka katseen takia heidät on tulkittu vääri. Sen takia on väärää ihmistä epäilty ja annettu potkut. Autistinen ihminen saa helposti turpiinsa. koska outo katse voidaan tulkita agressiviseksi. Joskus tivataan miksi tuijotat, vaikka autistinen ihminen on omissa ajatuksissaan.

Naiset saattaa epäillä, että autisti tuijottaa hänen rintojaan, kun ei katso silmiin. Musta mies saattaa samasta syystä epäillä rasismista. Tututkin saattaa epäillä harhailevaa katsetta vääristyneellä tavalla vaikka ihmisen jättämisestä ilman ansaittua huomiota...

Ei ole ihme, että oppii kääntämään katseensa pois, jos aina tulkitaan väärin. Autistista ihmistä yritetään sopeuttaa ympäristöön, mutta eikö olisi aika jo sopeuttaa ympäristö erilaisella tavalla viestiviin ihmisiin. Ongelma vaan on, että on vaikea tietää kenellä on ongelmia viestinnässä, jos asianomainen itse ei tuo asiaa esille.

Siitäkin voi tulla ongelmia, että kertoo avoimesti ongelmistaan. Eräskin työnantaja kertoi muille työkavereille, että häntä pelottaa pitää asperger-ihmistä työssä sen jälkeen kun tämä kertoi avoimesti viestintäongelmistaan. Tämä siitäkin huolimatta, että autismin kirjon ihminen oli talon paras työntekijä.


Laman aikana irtisanottiin henkilökuntaa yksi kerrallaan. Lopulta autismin kirjon ihminen oli viimeinen joka irtisanottiin, ennenkuin yritys lopetettiin.
Lähetä kommentti