ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

sunnuntai 23. syyskuuta 2007

Mitä voimme oppia sademieheltä

Harvoin amerikkalainen mainstream-elokuva kertoo näin vaikuttavan tarinan, kuin Sademies. Elokuva kertoo omahyväisestä liikemiehestä, Charlie Babbittista (Cruise), joka kuulee, että hänen isänsä on kuoltuaan jättänyt koko omaisuutensa autistiselle veljelle Raymondille (Hoffman), jonka olemassaolosta Charlie ei ollut aikaisemmin tiennyt. Hän pyrkii rahan toivossa tekemisiin veljensä kanssa ja kaappaa tämän mukaansa hoitokodista, jossa tämä siihen asti on asunut. Matkan edistyessä hän kuitenkin ystävystyy veljensä kanssa, mikä vaikuttaa positiivisesti myös Raymondiin.

Tärkeämmässä roolissa elokuvassa on ohjaajan mielestä Charlie. Hän muuttuu ja kasvaa Raymondin opissa veljesten pitkän matkan aikana, kun taas Raymondin muutosta ei näy ulospäin. Tämä on harvoja elokuvia, joissa katsoja itse huomaa muuttuvansa matkan varrella. Vaikka elokuvaroolissa sademiehen kommunikaatiotaidot ei muutu, voimme huomata kasvua ja oppimista uusissa sosiaalisissa tilanteissa, joita hän matkan varrella kohtaa vaikka kaipaakin tuttuja laitoksessa opittuja rutiineita.

Pakko ja pelko aiheuttaa stressitilanteet, joista on vaikea selvitä. Yhteisymmärryksen löydyttyä vaikeimmatkin asiat pystytään hoitamaan. Elokuvassa nousee esiin katsojan oma kasvaminen vammaisen omaisen rinnalla. Auktoriteettisuhde autistisen henkilön kanssa toimi. Komentaminen ei auta. Asettumalla viisaampana toisen yläpuolelle aiheuttaa muurin kommunikaatioon. Kun ymmärtää, että autistiseltakin ihmiseltä voi oppia yhteistyö ja kommunikaatio aukeaa.

Elokuvan sademies on matemaattisesti lahjakas, mutta ei pysty hoitamaan omia asioitaan. Tähän ei kuitenkaan syynä ole autismi, kuten elokuvan lääkäri päättelee, vaan pitkäaikainen laitoshoito, joka ei opeta taitoja selvitä itsenäisestä elämästä. Ilman tarvittavaa kuntoutusta autistinen ihminen helposti taantuu.

Vaikka elokuvassa sademies palaa laitokseen, jää tarina loppu avoimeksi. Sademiehen roolimalli Kim Peek toimii kirjaston hoitajana ja asuu itsenäisesti. Elokuvan DVD-version lisämateriaalit kertovatkin elokuvan malleina olleista autistisista henkilöistä. He ovat selviytyneet vaikeuksistaan huolimatta erityislahjakkuuksien ansiosta itsenäiseen elämään. Elokuva antoi autismille kasvot ja on inspiroinut mm. autistien oikeuksien liikettä. Se on kasvattanut autismin kirjon perheiden itsetuntoa. Lopulta on voitu tunnustaa ja olla omasta autistisesta sisaruksesta.

Sademies oli ehdolla kahdeksaan Oscar-palkintoon. Se voitti niistä neljä, sillä sille meni parhaan elokuvan, Dustin Hoffmanille parhaan miespääosan, Barry Levinsonille parhaan ohjauksen ja Ronald Bassille ja Barry Morrow'lle parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen palkinto. Elokuva palkittiin myös parhaan draamaelokuvan Golden Globella ja Hoffman ansaitsi Globen parhaasta miespääosasta draamaelokuvassa.

Elokuvan DVD-version lisämateriaalit ovat ensiluokkaisia ja auttavat ymmärtämään paremmin mistä autismissa on kyse. Seuraava video kertoo Kim Peekistä, joka toimi sademieselokuvan esikuvana.


Real-life 'Rain Man'. - More bloopers are a click away
Lähetä kommentti