ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Suomalaisella työleirillä raskaana olleita kidutettiin ja tapettiin

Pian julkaistavan kirjan mukaan Suomessa harjoitettiin toisen maailmansodan aikana yhtä karmeita julmuuksia kuin Saksassa. Sotavankien oloja tutkinut dosentti Lars Westerlund suhtautuu hurjimpiin tarinoihin epäilevästi.

Saksan vankileirejä Suomessa tutkinut oikeus- ja hallintohistorian dosentti Lars Westerlund sanoo, että Saara Tuukkasen kuvailemasta Heinäveden leiristä ei löydy todisteita.
– Olisiko tässä tapahtunut väärinkäsitys? En halua väittää, etteikö Heinävedellä olisi leiriä ollut. Voi olla, että hän on lähtenyt Heinävedelle ehkä tilapäiselle telttaleirille, ja leirit on myöhemmin perustettu Pielisjärvelle. Siellä on ollut kaksi leiriä, Westerlund sanoo.
Westerlundin mukaan päiväkirjan kuvaus leirien kurjista oloista ja naisten kovistelusta kuulostaa uskottavalta. Sen sijaan hän suhtautuu epäillen tapaukseen, jossa juuri synnyttänyt ja raskaana oleva nainen vauvoineen olisi tapettu.
– Naisille tehtiin lääkärintarkastus ja raskaana olevia ei leireille viety. Toisaalta naiset seurustelivat isäntien kanssa, joten siinä mielessä raskaudet olivat mahdollisia.
Westerlundin mukaan ei ole tavatonta, että kiusallisimpia asiakirjoja työleirejä koskien on siivottu pois arkistoista.

Naisten työleireistä jatkosodan aikana kerrotaan lisää täällä.
YLE KOTIMAA16.4.2015 
LUE MYÖS

Lähetä kommentti