ASSIUUTISIA

NYT LUETAAN...

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Ruokavalion ja autismin yhteys

Viimeaikoina on todettu ruokavalion suoliston bakteerikannan ja autismin yhteys.

Autismia on pidetty tähän asti pysyvänä aivojen häiriötilana, jonka syntymekanismi on tuntematon, on epäilty mm. huonoa äitisuhdetta (vanha, hylätty käsitys), raskaudenaikaisia infektioita, geenejä.

Viime aikoina on kuitenkin saatu yllättävää tietoa ruoansulatuskanavan mikrobikannan yhteydestä autismiin. Toistuvat antibioottikuurit muuttavat suoliston bakteerikannan Clostridiumbakteerivaltaiseksi ja osa näistä bakteerikannoista tuottaa hermomyrkkyjä, jotka voisivat aiheuttaa autismioireilua.

Vastoin lääkärien odotuksia kokeilussa, jossa vaikeaa autismia sairastanut poika sai viikkojen ajan Clostridiumbakteerit tappavaa vankomysiiniantibioottia, lapsen autistiset oireet lievenivät selvästi.

Hän oppi ensimmäiset sanansa, oppi tekemään tarpeensa vessassa vaipan sijaan, suostui pukemaan vaatteet päälleen, alkoi leikkiä ja tehdä palapelejä, sosiaalinen kanssakäyminen parani selvästi, mm. hymy, katsekontakti, sylissäolo, koskettamisen salliminen. Lääkekuurin lopettamisen jälkeen oireet palasivat, osa opituista taidoista kuitenkin säilyi tai tila ei ainakaan huonontunut entiselle tasolleen.

Toinen tutkija osoitti, että elintarvikelisäaineenakin käytetty propionihappo aiheutti rotille ohimenevät autismioireet. Eli tähän asti on luultu autismin olevan pysyvä neurologinen tila, jolle ei ole mitään parannus- tai ehkäisykeinoja.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että ruuansulatuskanavan kautta saatetaan löytää selitys ja ehkä myös ehkäisy- ja hoitokeinoja ainakin osalle autismitapauksista. Norjassa on jo yksityinen sairaala, jossa autistisia lapsia hoidetaan mm. maidottomalla ja gluteenittomalla erikoisruokavaliolla, seurataan suoliston bakteerikantoja ja muokataan niitä lääkehoidolla, ruokavaliolla ja probiooteilla.

























Mediuutuset: Probiootit auttavat autismissa
Tiede: Bakteerien puutos sairastuttaa
Yle Areena: Autismin arvoitus
Autism enigma
HS: Löytyykö apu ruokavaliosta 
What are the potential environmental triggers?
Autism, intellectual disability incidence linked with environmental factors
The Toxins That Threaten Our Brains
HS: Geenit eivät selitä kaikkia perittyjä ominaisuuksia 
Yle: Amattimuusikolla aktivoitvat samat geenit kuin linnuilla

Ei kommentteja: